torstai 30. lokakuuta 2008

Kerosgate: Loppupuheenvuoro

Laitoin eilen Turun Sanomille vastineen koskien puoluetoverini Maarit Rostedtin lausuntoa rasistisuudestani. Perustelin vastineen julkaisua sekä lailla sananvapauden käyttämisestä tiedotusvälineissä että Julkisen sanan neuvoston hyvää journalistista tapaa koskevilla säännöillä.

"Kunnanvaltuutettu Maarit Rostedt sanoi Turun Sanomissa minun olevan rasisti. Tieto on väärä ja se perustui MTV3:n toimintaan, jossa MTV3 otti tekstiäni pois asiayhteydestä ja siteerasi tekstiä puutteellisesti. Alkuperäinen teksti käsitteli juridisesti rikoslain luvun 23 8§:ää ja MTV3:n virheellisesti siteeraama teksti oli tuossa yhteydessä esitetty kärjistetty esimerkki sananvapauden rajoilta. MTV3:n toiminnasta on tehty rikosilmoitus ja kantelu Julkisen sanan neuvostoon.

Pyydän, että valtuutettu Rostedtiä ei kiusata tämän lausunnon tiimoilta yhtään enempää, koska vika ei ollut hänen, vaan MTV3:n toimittajien. Tällaisissa asioissa on se puoli, että ne alkavat elää helposti omaa elämäänsä.

Perussuomalaisissa ei ole yhtä ainoaa rasistia. Rasismi merkitsee sitä, että ihmistä ei ajatella yksilönä, vaan pelkästään etnisen ryhmänsä edustajana. Perussuomalaisuuteen puolestaan kuuluu yksilön oikeuksien ajaminen. Rasismi on tämän vuoksi kaikissa sen muodoissa väärin ja vastoin sitä, mitä perussuomalaiset edustavat. 'Rasisti' on yksi pahimmista loukkauksista, joita toisesta voi esittää, joten toivon, että media kantaa tämän asian tiimoilta vastuunsa ja uskaltaa rohkeasti myöntää tehneensä virheen.

Syyttely ei edesauta yhtään mitään, eikä se myöskään anna mitään positiivista rakentavalle keskustelulle. Julkisen keskustelun ja demokratian kannalta on tärkeää, että myös vaikeista asioista voidaan puhua suoraan ja rehellisesti. Ongelmia ei voida ratkaista, jos niistä ongelmista ei voida puhua."

En tiedä, julkaistaanko vastinetta. Kainuun Sanomat, MTV3 ja Aamulehti jättivät vastineeni julkaisematta vailla perusteluja. Moinen menettely rikkoo hyvää journalistista tapaa ja kyseeseen voi tulla myös lain sananvapauden käytöstä tiedotusvälineistä vastainen toiminta. Olen tehnyt MTV3:sta rikosilmoituksen ja kantelun Julkisen sanan neuvostoon asianmukaisesti ja oikeaa menettelyä noudattaen. Samoin olen tehnyt kantelun Aamulehdestä. Asiasta ja sen oikeista taustoista tietoisia ovat sekä perussuomalaiset-puolueen johto, piirin johto, Turun paikallisjaosto että nuorisojärjestö ja tiedotusvälineistä ainakin Oulun Sanomat, Iltasanomat, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat ja Pohjolan Työ.

Aion viedä kanteluprosessit ja mahdolliset oikeudenkäynnit loppuun asti ja tarvittaessa korkeimpaan tuomioistuimeen asti. Sanottakoon kuitenkin, että en usko, että tästä tulee yhtään mitään, sillä sekä oikeuslaitos että media ovat toistuvasti osoittaneet, minkä ajattelutavan puolella ne ovat. Siitä huolimatta nyt on annettava mahdollisuus virallisemmille teille näyttää, mihin ne johtavat. Jos hyvin käy, MTV3:lta pestään suu saippualla ja ne myöntävät virheensä, ehkä jopa tekevät julkisen anteeksipyynnön. Jos huonosti käy, ainakin saan lisää konkreettisia todisteita siitä, mihin tämä maailma on menossa.

Nyt on kuitenkin aika palata rutiiniin, eli armottomaan poliitikkojen töppäilyillä retosteluun.

PS. Tässä muuten sen hakaristilipun laittajan blogi, näin jollain tavalla Kerosgatea sivuavana kuriositeettina => Kertoja

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On oikein ajaa oikeudenmukaisuutta.Nämä mahdolliset oikeuden päätökset on hyvä säästää tulevia vaaleja varten .Voi tällöin ainakin esittää toimiiko suomessa oikeus

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisissa ei ole yhtä ainoaa rasistia.

Sopinee epäillä..

Anonyymi kirjoitti...

Oletko tullut ajatelleeksi, että Julkisen sanan neuvosto ei käsittele asioita, joista on tehty tutkintapyyntö oikeudellista käsittelyä varten? Näin muistaakseni sanotaan jsn:n säännöissä.

Jiri Keronen kirjoitti...

Julkisen sanan neuvosto ei käsittele asioita, joissa Julkisen sanan neuvoston tekemää lausuntoa tultaisiin käyttämään vahingonkorvausvaatimuksessa. Julkisen sanan neuvostolle ei kuitenkaan ole mitään esteitä käsitellä juttua, josta on rikosilmoitus vetämässä, mutta jossa ei ole aikomuksia käyttää JSN:n lausuntoa millään tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Muistin siis väärin tai vaillinaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on hieman erikoista vedota tuohon MTV3:n viittaukseen, sillä valtuutettu sanoo turkkarin jutussa eksplisiittisesti lukeneensa alkuperäisen tekstin.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän, että sinun kirjoitustyylisi on tahallaan kärkevä ja kärjistävä, mutta valitettavasti niihin järkeviinkin lausuntoihin on vaikea suhtautua vakavasti silloin kun kirjoituksiin sisältyy täysin älyvapaita väitteitä tyyliin "perussuomalaisissa ei ole yhtä ainoaa rasistia". Onnea kuitenkin taisteluun, koska tässä asiassa olet muuten kyllä aivan oikeassa!

Jiri Keronen kirjoitti...

Ymmärrän, että sinun kirjoitustyylisi on tahallaan kärkevä ja kärjistävä, mutta valitettavasti niihin järkeviinkin lausuntoihin on vaikea suhtautua vakavasti silloin kun kirjoituksiin sisältyy täysin älyvapaita väitteitä tyyliin "perussuomalaisissa ei ole yhtä ainoaa rasistia". Onnea kuitenkin taisteluun, koska tässä asiassa olet muuten kyllä aivan oikeassa!

Totta.

Anonyymi kirjoitti...

Näin aiheen sivusta, olisi mielenkiintoista lukea mielipiteesi mainitun natsilippu-tapauksen blogista. Olisiko tuosta aihetta blogiksi *wink wink*