maanantai 21. heinäkuuta 2008

Kerjääminen kumpuaa romanikulttuurista

Voi jumalauta, että minua pännivät ihmiset, jotka selittelevät muna huurussa siitä, miten vain hyvät asiat ovat osa kulttuuria ja kaikki paskat asiat johtuvat tavalla tai toisella pelkästään kulttuurien ja väestöryhmien ulkopuolisista tekijöistä. Kaikki peruskoulun läpäisseet tajuavat vähän miettimällä, että moisessa väitteessä on yhtä paljon järkeä kuin kivessä, jolla on Downin syndrooma.

Turun sanomissa sosiaalineuvos Väinö Lindberg kusettaa naama peruslukemilla, että kerjääminen ei kumpua romanikulttuurista. Samanlaista hevonpaskaa heitti Turun sanomien toimittaja Wali Hashi 19.-20. päivä heinäkuuta pidetyssä PerusS-nuorten monikulttuurisuuspäivässä. Somaliasta kotoisin oleva Wali Hashi, joka oli monessa suhteessa yllättävän tervejärkinen ollakseen Turun sanomien toimittaja, kertoi, että esimerkiksi raiskaamiset eivät kuulu somalikulttuuriin sen enempää kuin vaimon hakkaaminen humalassa kuuluu suomalaiseen kulttuuriin.

Minulla on uutisia; Kännissä rähiseminen ja humalapäinen väkivalta kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin. Ne eivät ole se osa suomalaista kulttuuria, josta ollaan ylpeitä, mutta tarvitaan vähintään Miettaan tasoinen hiihtäjä selittelemään, että nuo asiat eivät kuulu suomalaisuuteen kulttuurina. Ryyppäämistä ja kännitappelua on harrastettu Suomessa sukupolvien ajan. Se on tapa, joka siirtyy isältä pojalle ja joka tulee olemaan osa suomalaista kulttuuria vielä pitkään täysin riippumatta siitä, miten "suvaitsevaiset" tahtovat taas pyllyraiskata suomen kieltä ollakseen jäämättä kiinni valehtelusta. Veikkaan, että samasta saatanan selkärangattomasta vastuunpakoilusta johtuu se, että Lindberg käytti termiä "kumpuaa", koska mokoman sanan tarkoitussisältö ei ole yhtä yksiselitteinen ja suora kuin sanassa "johtuu".

Eri kulttuurit eroavat toisistaan usein niin perustavanlaatuisesti, että niistä on vaikeaa tai miltei mahdotonta löytää yhteisiä, kulttuureihin yleisesti kuuluvia elementtejä, minkä lisäksi jopa tiedeyhteisön on vaikea päästä yhteisymmärrykseen siitä, mikä on kulttuuria ja mikä ei. Tämän vuoksi kulttuuri on käsite, joka on ymmärrettävä laajasti. Siihen kuuluu paljon enemmän kuin pelkästään kivat maalaukset, kansanrunous, suo, kuokka ja Jussi. Kulttuuri on kollektiivinen nimitys kaikelle toiminnalle ja käyttäytymismalleille, jotka siirtyvät ihmisiin ja ihmisten kesken sosiaalisessa kanssakäymisessä. "Kaikki toiminta" tarkoittaa myös negatiivista toimintaa.
[ Käyttämäni määritelmä on teoksesta Dictionary of Sociology and Related Sciences. ]
[ Käsitteen "kulttuuri" monimuotoisuudesta saa hyvän kuvan täältä. ]

Väinö Lindbergin väite perustuu sille, että kerjääminen johtuisi ulkoisista tekijöistä, kuten köyhyydestä, eli se ei liity mitenkään romanikulttuuriin. Väinö Lindberg ei taida tajuta, että kulttuuri on merkittävin geenien ulkopuolinen tekijä, joka muokkaa ihmistä, sitä miten hän käyttäytyy ja sitä, miten hän reagoi asioihin, jotka hän kohtaa. Se, miten ihminen on toiminut menneisyydessä ja miten hänen vertaisryhmänsä, ystävänsä, sukulaisensa, maanmiehensä ja niin edelleen toimivat, vaikuttaa suoraan siihen, miten ihminen tulee toimimaan vastaisuudessa. Nämä asiat kuuluvat kulttuuriin. Eli: Kulttuuri vaikuttaa suoraan siihen, miten ihminen toimii tilanteessa, oli kyseessä sitten positiivinen tai negatiivinen tilanne ja oli tilanteessa miten paljon ulkopuolisia vaikuttajia hyvänsä.

Pelkkä köyhyys ei aja kerjäämään. Somaliassa on sisällissota, eikä siellä ole ollut oikeasti toimivaa hallitusta vuosiin. Romania on EU-maa. Somalia on Romaniaa köyhempi maa, eli somalit ovat keskimääräisesti romanialaisia köyhempiä. Sanomalehdet kertovat nimenomaan romanikerjäläisistä ja poliisin toiminta on johtunut nimenomaan romanikerjäläisten kansanvaellusaallosta. Se johtuu siitä, että romanikerjäläisiä on Suomessa enemmän kuin somalikerjäläisiä, riippumatta siitä, että somalit ovat keskimäärin köyhempiä kuin romanit. Arvatkaa, johtuuko tämä tilastollinen fakta tuurista? Ei johdu.
[ Kullervolla on asiaa romanikerjäläisistä ja tapakerjäläisistä. ]
[ NationMasterin tilastot kertovat synkkää tarinaa romanien ja somalien köyhyyseroista. ]

Koko maailmankaikkeudessa on tasan kaksi asiaa, jotka vaikuttavat siihen, millainen ihminen on; ympäristö ja geenit. Ympäristöön kuuluu myös sosiaalinen ympäristö, eli kulttuuri. Eri kulttuureista tulevat ihmiset, joilla on erilainen etnisyys, harjoittavat kerjäämistä eri verran. Tämä johtaa siihen, että jos Väinö Lindberg sanoo, että "kerjääminen ei liity romanikulttuuriin mitenkään", hän samalla esittää, että se johtuu romanien geeneistä. Ihan oikeasti; mikä vittu siinä on niin hankalaa, että edes yrittää miettiä ennen kuin avaa suunsa ja töräyttää vuosisadan aivopieruja sanomalehtien sivuille?

Kulttuureihin kuuluu myös huonoja asioita. Se on ihan sama, kuinka paljon inisevät hipit ruikuttavat ja ulisevat köyhyydestä ja rasismista, todellisuus ei muutu siitä yhtään mihinkään. Kulttuuri vaikuttaa siihen, miten ihmiset käyttäytyvät eri tilanteissa. Romanien kulttuuri vaikuttaa siihen, että romanit kerjäävät enemmän kuin jopa heitä köyhemmät ihmiset. Somalien kulttuuri vaikuttaa siihen, että somalit tekevät suhteessa enemmän raiskauksia kuin valtaväestö. Suomalaisten kulttuuri vaikuttaa siihen, että suomalaiset vetävät kossut nassuun ja menevät kirveen kanssa hakkaamaan naapureita. Ainoat tavat kieltää tämä fakta ovat joko a) keksiä uusi, poliittisiin tarkoitusperiin sopiva määritelmä kulttuurille, tai b) löytää jotain biologista perustaa sille, että vain ja ainoastaan geenit määrittävät sen, miten ihmiset käyttäytyvät. Vaihtoehto A on kusettamista ja vaihtoehto B on aika epätodennäköistä rotuoppia.

5 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

Suomen kieltä

suomen kieltä

Tulituki kirjoitti...

"Mikko Ellilä sanoi...
Suomen kieltä

suomen kieltä"

Missä kohden tekstiä puhutaan Suomen kielestä tai suomen kielestä?

Jiri Keronen kirjoitti...

Siinä puhuttiin, kunnes korjasin kirotus virheen, jollaisia olen onnistunut lurauttamaan teksteihin vähän turhan usein näin viime aikoina. :D

TOSIN aion esittää, että se johtuu jostain minun ulkopuolisesta asiasta.

Martin Latimeri kirjoitti...

Pojan-nuija! Kuka sinulle tommoisii on opettanu. Olisit paljon viisaampi jos olisi kyennyt opiskelemaan ominpän, ja pysynyt taipumattomana kaikki nuo kehitykselle tärkeät vuoden, jotka haaskasit koulupenkillä, muka viisauksia ja instituutioita kuunelessas. Käys siellä esim., kuuntelemassa vaikka the 'Song of beggars, tai menen englannin historiaan.
'On olemassa kaksi maailmaa, jotka eivät toisistana mitään tiedä,' sanoi dickens kerran

atronii kirjoitti...

Itsekin olen nähnyt kerjäläisiä, mutta jättänyt huomioimatta. Muuten en yleensä halveksi romaneja mitenkään, vaan pidän samanarvoisina muiden kanssa.