maanantai 18. tammikuuta 2010

Kymatica; suomeksi käännetty versioOlen suomentanut vapaasti jaettavan amerikkalaisen independent-dokumentin Kymatica. Dokumentti käsittelee teoriaa ihmiskunnasta, planeetasta ja universumista yhtenäisenä organismina. Dokumentti pohtii sitä, miten teoria liittyy yhteiskunnan nykyiseen tilanteeseen, ihmisten kieleen, lakiin ja myytteihin. Elokuva on jakautunut viiteen eri osaan, joista jokainen käsittelee eri asiaa. Punaisena lankana läpi elokuvan on Carl Jungin teoria ihmiskunnan kollektiivisesta alitajunnasta sekä Sigmund Freudin esittämä ihmisen persoonan jako alitajuntaan ja egoon. Elokuva voitti vuonna 2009 New Yorkin kansainvälisellä independent-elokuvien festivaalilla parhaan tieteellisen elokuvan tittelin.

Elokuvassa esitetään jonkin verran virheellistä tietoa faktana, minkä lisäksi elokuvan retoriikassa on puutteita. En aio alkaa tehdä mitään debunkkauskirjoitusta elokuvasta, koska luotan ihmisten järkeen, mutta annan molemmista väitteistäni yhden esimerkin. Ensinnäkin elokuvassa puhutaan komeetasta, jota vanhat sivilisaatiot kutsuivat nimellä "glincening one". En löytänyt tällaiselle nimitykselle minkäänlaista lähdettä, vaikka pengoin sekä Internetiä että kirjastoa. Täysi lähteiden puute tässä asiassa saa minut epäilemään, että asia ei ehkä tainnutkaan olla ihan näin.

Toiseksi elokuvan amerikkalaista common law -järjestelmää ja merenkulkulakia käsittelevässä osiossa puhutaan siitä, miten kieltä manipuloimalla voidaan syöttää ihmisille pajunköyttä. No, elokuvantekijä itse syyllistyy tähän samaan puhumalla termistä "sertifikaatti" sen eri merkityksissä ja määrittelemällä termin kuitenkin pelkästään käyttäen pankkeeraustermien sanakirjasta löytyvää yhtä merkitystä. Asiassa on kyse samasta kuin jos minä perustelisin termin "kurkku" merkityssisällön käyttäen ihmisen anatomian sanakirjaa, ja ryhtyisin sitten puhumaan sen perusteella maanviljelystä.

Puutteistaan huolimatta elokuvassa on kuitenkin hyviä pointteja. Annan tästäkin esimerkin. Elokuvassa elokuvan tuottanut Benjamin Stewart muun muassa puhuu siitä, miten eläinten kaltoinkohtelun vastustajat muuttuvat helposti osaksi ongelmaa. Hänen mukaansa nämä julmuutta vastustavat aktivistit monesti ainoastaan kanavoivat omaa vihaansa muihin ja käyttävät muiden epäoikeudenmukaista käytöstä oikeutuksena omalle epäoikeudenmukaiselle käytökselleen. Tästä on esimerkkejä ympäri maailman. Esimerkiksi vuonna 1999 USA:ssa tapahtui noin 1200 pommitusta, vandalisaatiota ja fyysistä hyökkäystä eläinten oikeuksien nimissä. Ruotsissa eläinoikeusaktivistit ovat myrkyttäneet lihaa ja vieneet sitä elintarvikekauppoihin. Suomessa eläinoikeusaktivistit ovat muun muassa syyllistyneet tuhansien kanojen tappamiseen laittomalla hyökkäyksellään.

Benjamin Stewartin sanoin: "Se, mikä minua huolettaa, ovat ne ihmiset, jotka ovat epäinhimillisyyttä vastaan, ne ihmiset, jotka ovat eläimiin kohdistuvaa julmuutta vastaan ja tuntevat itsensä oikeutetuiksi luullakseen, että on oikein vahingoittaa tai toivoa vahinkoa eläinten kaltoinkohtelijoille. Sillä nämä ihmiset ovat niitä, jotka tuovat alitajuisen julman käytöksen kokonaan uudelle tietoisen julman käytöksen tasolle, joka on täysin hyväksyttävää heille. He kuvittelevat, että on heidän tehtävänsä jakaa muille ihmisille oikeutta kuin he olisivat jonkinlaisia auktoriteetteja. He eivät näytä ymmärtävän, että se on vain toinen muoto täysin samasta vihasta."

Kaiken kaikkiaan elokuva on puutteistaan ja lennokkuudestaan huolimatta katsomisen arvoinen, erityisesti mikäli on kiinnostunut näistä nykyään nousussa olevista amatööridokkareista. Kuten elokuvassa todetaan "Ei ole olemassa hyvää tai huonoa informaatiota; on vain informaatiota. Kaikki riippuu siitä, mitä sillä tekee."

Linkit:
- Kymatica YouTubessa
- Kymatican virallinen sivusto
- Torrent-tiedosto elokuvasta

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Leffa on hyvä faktuaalisista puutteistaan ja melko huimista kokonaiskuvan luomisistaan huolimatta - se kuitenkin koskettelee ajatuksia herättelevällä tavalla mielenkiintoisia ja tärkeitä kysymyksiä. Tässä se palvelee ajattelua samaan tapain kuin vaikka Zeitgeist-leffat. Pisteet käännöksen tekemisestä!

Imulippo kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Imulippo kirjoitti...

”Hänen mukaansa nämä julmuutta vastustavat aktivistit monesti ainoastaan kanavoivat omaa vihaansa muihin ja käyttävät muiden epäoikeudenmukaista käytöstä oikeutuksena omalle epäoikeudenmukaiselle käytökselleen.”

Vaikka en "aktivistien" keinoja hyväksykään, niin historia jo todistaa, että jos tarpeeksi suuri määrä ihmisiä kokee rauhanomaiset keinot turhiksi vaikuttaa omasta mielestään tärkeään asiaan, niin silloin ne ihmiset tulevat käyttämään radikaaleja keinoja.

Ilman valtiovaltaan kohdistettua väkivallan uhkaa demokratiaa ei viime kädessä voi edes olla olemassa.

Jiri Keronen kirjoitti...

"Ilman valtiovaltaan kohdistettua väkivallan uhkaa demokratiaa ei viime kädessä voi edes olla olemassa."

Indeed. Tämä on se syy, minkä vuoksi esimerkiksi Saksan kansallissosialistit ja Neuvostoliiton kommunistit harjoittivat äärimmäisen tiukkoja aselakeja. Kun kansa on riisuttu aseista, on valtiolla monopoli aseisiin, eikä kansalla ole mahdollisuutta puolustautua valtiovallan väärinkäytöksiä vastaan. Terveessä demokratiassa valtion tulee pelätä kansalaisiaan, mutta kansan ei tule pelätä valtiota.

Anonyymi kirjoitti...

Sorry Jiri! että kirjoitan tähän tästä asiasta, vaikka se ei tälle ketjulle kuulu.

Luin just hommasta, et sua on ehdotettu kes"KUSTA"n uudeksi puheen johtajaksi. Hienoa aion tukea sinua täysillä tähän tehtävään ja mietin, että miten kannnatus työtä voisi alkaa tehdä?... mielen osoitus torille? flaijerien jakamista toreilla? nyt pitää saada nopeasti vinkkiä oikeiden toiminta tapojen toteuttamiseksi, että saadaa Jiri, vaikka pääministeriksi!!

Anonyymi kirjoitti...

Uutiset tiesi kertoa, että nyt kaavaillaan lakia rasistisuuden kitkemiseksi. Jopa rasistisen nettilinkin aukaiseminen on tuomittavaa. Vittu anna mun kaikki kestää.

T: sählämi

Jiri Keronen kirjoitti...

Ja kuten ennen, ei rasismia tietenkään määritellä mitenkään, vaan ko. kohta jätetään kokonaan auki lainsäädännössä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos suomennuksesta!

IDA kirjoitti...

Ainakin ensimmäisen osan perusteella huomattavasti parempi elokuva kuin legendaarisen paska Zeitgeist, jonka varjo vieläkin leijuu näiden tällaisten yllä.

Jiri Keronen kirjoitti...

Zeitgeistin ongelma oli se, että siinä otettiin teosofien käsitys kristinuskosta ja oletettiin, että se on kristinuskon käsitys kristinuskosta. Siinä rakennettiin olkiukko.

Anonyymi kirjoitti...

Teet suuren palveluksen kaikille käännöstöilläsi. Hyvä ja kiitos! Jatka samaa rataa.

Puutarhuri minäkin kirjoitti...

Tämä on se syy, minkä vuoksi esimerkiksi Saksan kansallissosialistit ja Neuvostoliiton kommunistit harjoittivat äärimmäisen tiukkoja aselakeja.

Syy miksi kansallissosialismi pääsi valtaan Saksassa v. 1933 ja kommunismi Venäjällä v. 1917 oli se, etteivät Weimarin tasavalta ja Venäjän väliaikainen hallitus onnistuneet kyllin hyvin poliittisen väkivallan monopolisoimisessa.

Demokratia puolestaan voi aina kumota itsensä, jos riittävä enemmistö äänestää sitä vastaan.

Turjalainen kirjoitti...

Clincening one:sta, googletappa Planet-X ja/tai Nibiru/Niburu.

Anonyymi kirjoitti...

Näkyy olevan poistettu TPB:stä tuo Suomisubeilla varustettu versio, joten aloin utelemaan, että olisko sinulla mahdollisesti noita tekstityksiä irrallisena koneellas kun tuo itse leffa nyt jo itsellä olisi? Ei-niin-yllättävä jatkokysymys kuuluu, että kehtaisitko sen vielä jonnekin uppia?