torstai 28. toukokuuta 2009

End of Nations; suomeksi käännetty versio

End of Nations on irlantilainen dokumentti, joka kertoo EU:sta ja Lissabonin sopimuksesta. Dokumentti sisältää haastatteluja europarlamentaarikoilta sekä EU-oikeuden tutkijoilta, ja siinä selitetään ansiokkaasti muun muassa mitä Euroopan komissio tekee, ja miten ns. "kvalifioitu määräenemmistöäänestys" toimii.

Dokumentti on välillä ärsyttävä, erityisesti irkkujen omalaatuisen rytmitystavan vuoksi, ja siinä on muutamia juttuja, joissa ehkä oletetaan enemmän kuin olisi tarpen. Elokuva on kuitenkin pienistä puutteistaan ja ongelmistaan huolimatta erittäin hyvä, ja varmasti katsomisen arvoinen, oli sitten EU:sta mitä tahansa. Minä en ole dokumentin kanssa missään tekemisissä muuten kuin että olen suomentanut sen ja tehnyt sille tekstitykset. Tekstityksissä on pari virhettä (esim. bongasin ainakin yhden kirjoitusvirheen, ja yhdessä kohdassa sanan "presidenttien" tilalle olisi voinut pistää paremmin sanan "valtiopäämiesten", mutta ei voi mitään.)

Elokuvaa ja sen suomenkielisiä tekstityksiä saa jakaa miten tahtoo ja miten paljon tahansa. Tämä merkitsee, että sitä voi ladata netistä, jakaa netissä tai vaikka polttaa levylle ja jakaa maailmanparantajille. Elokuvan YouTube-versio on jaettu osiin, joissa on pyritty noudattamaan elokuvan alkuperäistä jakoa, paitsi niiltä osin kuin se oli mahdotonta YouTuben kymmenen minuutin maksimipituuden vuoksi. Kokonainen versio elokuvasta tekstityksineen on jaossa muun muassa The Pirate Bayssä, ja pyrin seedaamaan sitä (ainakin näin aluksi) niin paljon kuin vain jaksan pitää konetta päällä. Jos joku keksii muita paikkoja leffalle, kertokaa ihmeessä. Elokuvaa saa polttaa DVD:lle, näyttää ja jakaa eteenpäin.

End of Nations
Osa I: Onko sopimus lukukelvoton ja perustuslaillinen?
YouTube

Elokuvan ensimmäinen osa käy läpi sitä, miten Lissabonin sopimus on tekstiltään 98% sama kuin EU:n perustuslaki, jonka Ranska ja Hollanti hylkäsivät kansanäänestyksellä.

Osa II: EY-tuomioistuinten armoilla
YouTube

Toinen osa koskee maahanmuuttopolitiikkaa, pahamaineista Laval-tapausta sekä sitä, miten EU:n lakia voidaan käyttää halpatyövoiman tuomiseksi maahan.

Osa III: Ihmisoikeudet
YouTube

Kolmas osa kertoo, miten Lissabonin sopimus siirtää EU:lle oikeuden tulkita rikoslakeja ja ihmisoikeuksia kansallisvaltioiden oikeuksien yli.

Osa IV: Mikä todellisuudessa aiheutti kelttiläisen tiikerin?
YouTube

Neljäs osa koskee ekonomiaa, Irlannin taloudellista kasvupyrähdystä ja sitä, miten Euroopan yhteinen talousalue on käytettävissä myös ilman EU-jäsenyyttä.

Osa V: EU:n valtarakennelma
YouTube (1/2)
YouTube (2/2)

Viides osa käy läpi EU:n tärkeimmät poliittiset instituutiot sekä sen, miten ja ketkä säätävät EU:n lakeja.

Osa VI: Kansakuntien loppu
YouTube (1/2)
YouTube (2/2)

Elokuvan kuudes osa kertoo siitä, miten Lissabonin sopimus tekee Euroopan unionista liittovaltion.

Osa VII: Korruptio QMV:llä
YouTube

Elokuvan seitsemäs osa käy läpi niin kutsutun "kvalifioidun määräenemmistöäänestyksen", joka tarkoittaa suomeksi sitä, että suuremmat valtiot saavat entistä enemmän valtaa.

Osa VIII: Globalisoitu visio vallasta
YouTube (1/2)
YouTube (2/2)

Dokkarin kahdeksas osa ottaa randomilla esille ns. "Pohjois-Amerikan unionin" ja kertoo käsityksen siitä, miten suurin osa EU:n perinteisistä jäsenvaltioista ovat olleet suurvaltoja menneisyydessä.

Osa IX: Irlantilaisten kohtalo pelastaa Eurooppa
YouTube (1/2)
YouTube (2/2)

Yhdeksäs osa koskee Irlannin kansanäänestystä, kansanvaltaa, demokratiaa ja sitä, miten Lissabonin sopimus on mahdollista hylätä.

YouTubessa oleva soittolista, joka näyttää kaikki leffan pätkät putkeen
Elokuva tekstityksineen Torrent Downloadsista
Elokuva tekstityksineen streamattavana versiona
Elokuva ilman tekstiyksiä WiseUpJournalissa
Pelkät tekstitykset .SUB, .SSA ja .SRT -muodoissa

PS. SALAINEN PROJEKTINI meni vähän aiottua pahemmin puihin, koska EU-vaalien alla tuli vähän kaikenlaisia kummallisia päätöksiä (=DDDDd) puolueelta vaaleihin sekä suoraan että epäsuorasti liittyen, mikä muutti tiettyjä asioita. Sain onneksi kuitenkin jo kerskuttua, mikä itsessäänkin on pieni voitto, sillä kerskailu on järkyttävän siistiä.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moro Jiri - Olinko malttamaton Turun hovioikeuskommenttiesi 26-27.5.09 suhteen näin tuorreeltaan.

Siellähän oli aito huippuosaajakin vauhdissa.

Ajattelin kysyä ;) kun vielä hengissä olen

Seppo Lehto

Anonyymi kirjoitti...

Neekerirummut soimaan Sampo Terho europarlamenttiin ehdokasnumerolla 199

http://neekerirummut-soimaan.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

Poliittinen kulttuuriteko! Much Appreciated!

Vasarahammer kirjoitti...

Laita leffa jakoon rapidshareen tai muulle tiedostopalvelimelle (Megaupload jne.).

Mouho kirjoitti...

Pistin Jyrki Kasville(, jota muuten pidän suhteellisen vaalitavan huomioon ottaen parhaimpana ehdokkaana,) palautetta Lissabonin sopimuksesta.

En ole vielä katsonut tätä End of Nationsia, mutta taidan katsoa, kunhan käyn eka syömässä.

http://www.kasvi.org/index.php?7191

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin juuri end of nations dokkarin,ensinnäkin iso kiitos suomennoksesta onneksi on vielä kaltaisiasi ihmisiä jotka puolustavat demokratiaa.Itse dokkari antoi todella paljon uutta ja jopa järkyttävää tietoa asioiden nykytilasta.Lähetti minut jopa vaaliuurnille.

Mouho kirjoitti...

Onko Irlannin pyrkimyksistä ja kansanvallan säilyttämisestä EU:ssa jo adressi pystyssä?

http://mouho.wordpress.com/2009/06/03/eun-paatoksenteko-lapinakyvaksi-ja-kansanvaltaiseksi/

Jiri Keronen kirjoitti...

Olen miettinyt, että pitäisiköhän löytää joku tyyppi kääntämään elokuva myös ruotsiksi ennen Irlannin syksyn äänestystä.

T kirjoitti...

Kiitos todella hyvästä amatöörikäännöksestä, Jiri!

Dokumentti on kuitenkin audiovisuaalisesti valitettavan huonolaatuinen, vaikka sisältääkin paljon asiaa. :-)

Jiri Keronen kirjoitti...

Se on End of Nationsin huonoin puoli. Vaikka elokuva tehtiin merkittävään aikaan ja sisältää merkittävää asiaa, se ei ole visuaalisesti yhtä vaikuttava kuin esimerkiksi netissä menestyneet Zeitgeist-amatööridokkarit ovat olleet.