lauantai 6. syyskuuta 2008

Sähköinen äänestys imee palleja

Jos minulla tulee tietokoneen kanssa ongelmia ja tarvitsen asiantuntijan tietoja, käännyn Tuija Braxin puoleen. Tuija Brax esittää Helsingin sanomissa, että sähköisen äänestämisen uhat ovat science fictionia, mikä jo on niin vammaista, että pääni kirjaimellisesti räjähti ympäri lääniä.

Mitähän vittua Tuija Braxkin luulee tietävänsä. "Öö! Ei saa käyttää sähköä! Ei saa syödä sähköisiä eläimiä! Uliuliuli! Luomukelmu!" En ihan rehellisesti luottaisi likan ATK-asiantuntijuuteen aivan mahdottoman rankasti. Mitään varmaa tietoahan minulla ei ole, mutta voin pistää vasemman kivekseni pantiksi, että Tuija Brax on näitä samoja insinöörejä, joille videoiden ajastaminen oli rakettitiedettä.

Muutamia faktoja sähköisestä äänestämisestä;
1) Sähköisen äänestysjärjestelmän konkreettisesti toteuttaa TietoEnator. TietoEnatorin toteumien järjestelmien epäluotettavuudesta on kokemuksia. Esimerkiksi yhteishaku verkossa keväällä kärsi vakavista ongelmista.
2) Ranskassa kokeiltiin sähköistä äänestysjärjestelmää ja kokemukset osoittivat, että sähköinen äänestys aiheutti enemmän ongelmia ja virheitä kuin perinteinen lippuäänestys.
3) Oikeusministeriön oma audiointi sähköisestä äänestämisestä on Tuija Braxin kanssa eri mieltä sähköisen äänestämisen mahdollisista ongelmista.

Jo pelkkien potentiaalisten teknisten ongelmien, kuten tietokonebugien, lisäksi sähköinen äänestys tuo myös suurempia ongelmia. Oikeusministeriön teettämän auditointiraportin mukaan "Järjestelmässä äänien siirtymistä sähköiseen uurnaan ei todista kukaan. Järjestelmästä voi vain tarkistaa, milloin uurnaan on talletettu ääni äänestäjän nimissä. Äänestäjän pitää vain luottaa, että virkailijat ja ohjelmistot toimivat oikein ja ääni on juuri se, miksi hän sen tarkoitti." Sähköisessä äänestysjärjestelmässä ei ole minkäänlaista taetta sille, onko vaalitulos aito vai onko se muokattu. Mahdollinen muokkaus ei jätä mitään jälkiä, jos sitä on tehty.

Tuija Brax väittää, että sähköisen äänestämisen mahdolliset ongelmat on vältetty monipuolisella auditoinnilla. Auditointi on annettu ilman kilpailutusta Turun yliopiston matematiikan laitoksen hoidettavaksi. Akateemisen maailman mielestä se ei ole riittävän monipuolista. Effi ry puolestaan saisi osallistua auditointiin, jos he vain hyväksyvät heiltä vaadittavat salassapitosopimukset. Salassapitosopimus, joka Effin olisi pitänyt hyväksyä, olisi vaimentanut Effiltä kaiken mahdollisuuden kritisointiin, mikä puolestaan olisi tehnyt Effin osallistumisesta käytännössä täysin merkityksetöntä. Nykyisen hallituksen linja on valehdella ja yksinkertaisesti hiljentää kritiikki.

Vaalit ovat demokratian kulmakivi. Vaalit mahdollistavat sen, että periaatteessa jokaisella kansalaisella on yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuka päättää heidän oikeuksiensa ja velvollisuuksiensa perusteista. Tämän vuoksi luottamuksen vaalitulokseen on oltava vankalla pohjalla. Nykyisessä lippuäänestyksessä tämä toteutetaan sillä, että kilpailevat puolueet valvovat toisiaan, jotta vastapuoli ei keplottelisi itselleen lisää ääniä. Sähköisessä äänestyksessä ei ole mitään varmaa keinoa valvoa vaalitulosta. Ihmiskunta puolestaan osaa olla simppeli; Mikäli jotain on mahdollista käyttää väärin, joku tulee sen vielä tekemään. Sähköinen äänestysjärjestelmä uhkaa demokratiaa instituutiona.

Enkä tajua myöskään näiden pellejen argumentteja sähköisen äänestysjärjestelmän puolesta. Jyrki Kasvi toteaa blogissaan, että sähköiselle äänestykselle ei ole nähtävissä mitään muuta hyötyä kuin äänestäjien houkuttelu ja aktivointi. On mahdollista, että äänestysaktiivisuus nousee väliaikaisesti niissä kunnissa, joissa sähköistä äänestysjärjestelmää testataan, koska ihmiset ovat uteliaita. Asiaa on kuitenkin tutkittu ja on huomattu, että sähköinen äänestys ei loppujen lopuksi kasvatakaan äänestysaktiivisuutta. Oho! Olipa taas yllätys, että päättäjät eivät ole tarkistaneet faktojaan.
[ Tutkimus sähköisestä äänestämisestä ja äänestysaktiivisuudesta. ]

Se, että Suomi on tietoliikenneyhteiskunta, ei tarkoita, että meidän pitäisi hoitaa kaikki tietokoneilla. Jos joku ideaa vuotaa niin seulana läpi kuin Suomen sähköinen äänestysjärjestelmä, ei pelkkä imago ja uuden hankkiminen sen uutuuden vuoksi ole pätevä syy edes harkita asiaa. Itse asiassa se on aivan uskomattoman typerä syy edes ehdottaa ja joka ainoa, joka vahingossa päästää suustaan tuollaisia sammakkoja, pitäisi laittaa nurkkaan häpeämään. Kaikki ne, jotka asuvat kunnassa, jossa on tarjolla sähköinen äänestysmahdollisuus, kannattaa jättää se käyttämättä.

Ei kommentteja: