torstai 2. toukokuuta 2013

Pienpuolueiden yhdistyminen ja eurovaaliehdokkuus - Yhdessä nousemme, yksin kaadumme

Piraattipuolueen Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Tapani Karvinen on ehdottanut minua Piraattipuolueen eurovaaliehdokkaaksi. Ehdotukselle on ollut kannatusta sekä puolueen sisältä että myös Muutoksesta ja laajemmin puoluepoliittisesti sitoutumattomalta kentältä, jotka (jostain syystä) ovat tukeneet poliittisia pyrkimyksiäni. Jo pelkästään tämän vuoksi katson, että on velvollisuuteni harkita vakavasti tätä asiaa. Ja olenkin harkinnut.

Pienten puolueiden ja poliittisten liikkeiden on yhdistyttävä, mikäli niillä voisi olla pienintäkään toivoa tai mahdollisuutta saada mitään suurempaa muutosta aikaiseksi. Suomessa suuret puolueet hallitsevat, koska järjestelmä on tehty heidän edukseen esimerkiksi vaalitavan suhteellisuudessa, puoluetuilla ja median selkeällä painostuksella suurten puolueiden eduksi. Pienillä puolueilla ei ole monia etuja ja nämä muutamat pienet edut katoavat pienten taistellessa myös keskenään.

Neuvotteluja yhdistymisestä tai yhteistyöstä on käyty sekä paikallistasolla että puolueiden ja poliittisten liikkeiden hallitusaktiivien kesken, mutta kaikki nämä neuvottelut ovat kariutuneet, koska mikään pieni liike ei halua joustaa omista näkemyksistään. Tämä siitä huolimatta, että edes pienten puolueiden pääperiaatteet eivät ole toisiaan poissulkevia. Esimerkiksi Muutos 2011 ja Piraattipuolue sopisivat saman katon alle, eikä mitään oikeita periaatteellisia eroja ole.

Yhteistyön torppaamisessa on kyse ollut enemmän yhdentekevistä seikoista, kuten siitä, mitä tunnuksia tai nimityksiä käytetään, tai mitä asioita puolueen pitää painottaa eniten. Tällaisilla tekijöillä ei ole merkitystä laajemmassa skaalassa. Se on täysin yhdentekevää, onko puolueen tai ryhmän ensimmäisenä julkisena motiivina tekijänoikeus vai suora demokratia. Olennaista on se, voivatko ihmiset toimia puolueen alaisuudessa hyvin ja rakentavasti luomalla parempaa maailmaa. Liika keskittyminen yksityiskohtiin vie huomiota pois olennaisesta.

Piraattipuolueella ja Muutoksella on paljon aktiiveja ja jäseniä, jotka ovat molempien puolueiden jäseniä. Itse olen ollut Muutoksen ja Piraattien jäsen siitä saakka, kun puolueiden säännöt sallivat kaksoisjäsenyyden, ja mukana piraattitoiminnassa semiaktiivisena säännöllisen epäsäännöllisesti puolueen kortinkeräyksestä saakka. Kun pienpuolueet toimivat erikseen, sekä aktiivien työpanos että määrä hajautuu useampaan pieneen tavoitteeseen sen sijaan, että kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen. Koska aktiivit ovat ainoa resurssi, jolla on todellista merkitystä, on tämä hyvin vahingollista pienpuolueille.

Koska pienpuolueet ovat ainoa vaihtoehto hallitus- ja eduskuntapuolueille, pienpuolueiden ei kannata toimia enää lisääntymällä jakaantumalla, vaan pyrkiä aktiivisesti yhteistyöhön. Kaikkien pienpuolueaktiivien tulisi katsoa peiliin ja niellä oma ylpeytensä. Pienpuoluepolitiikka on kiittämätöntä hommaa, josta ei glooriaa jaeta, eikä pienpuoluepolitiikassa kenelläkään ole oikeasti niin suurta valtaa tai julkisuutta, että ihmeellinen kinastelu olisi järkevää kenellekään. Sen onkin loputtava ja yhdistymisen jossain muodossa on tapahduttava.

Piraattipuolue on on kaikista suurin pienpuolue, eli sillä on kaikista eniten aktiiveja ja resursseja. Lisäksi Piraattipuolueen brändi on kansainvälisesti tunnettu ja se saa helposti vetoapua ulkomailta. Piraattipuolueeseen myös suhtaudutaan suhteellisen positiivisesti mediassa toisin kuin muihin puolueisiin. Kansainvälisen brändinsä ja kokoluokkansa vuoksi Piraattipuolueella on ehdottomia etuja muihin pienpuolueisiin nähden. Piraattipuolue on tällä hetkellä potentiaalisesti paras alusta pienpuolueaktiiveille toimia.

En sano, että Piraattipuolue olisi täydellinen - päin vastoin. Puolueessa on vikaa ja ongelmia. Nämä ongelmat ja viat ovat kuitenkin ratkaistavissa, etenkin jos vähänkään tolkullisemmat pienpuolueaktiivit ryhtyvät yhdessä korjaamaan niitä määrätietoisesti.

Haluan tolkullisten vaihtoehtopoliittisten voimien yhdistyvän. Itse olen valmis nielemään kaiken ylpeyteni tämän tavoitteen saamiseksi. Yhdessä nousemme, yksinään kaadumme. Tämän vuoksi olen päättänyt pyrkiä Piraattipuolueen eurovaaliehdokkaaksi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

profiilikuvassasi sinulla on komea parta.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitusvirhe sanassa vaihtoehtopoliittisesti. Tämän viestin voi poistaa.

Petri Kaivanto kirjoitti...

Suora demokratiakin saanee hyvää vetoapua ainakin Italiasta, sillä Beppe Grillo on jo väläytellyt Viiden Tähden Liikkeen monistamista muualle Eurooppaan.

Ajattelenkin nyt ääneen, että nielköön kaikki pienpuolueet ylpeytensä ja pannaan oppositiopuolueen nimeksi Viiden Tähden Liike. Italian mallin mukaan kaikki väkivallattomat kumoukselliset mahtuvat mukaan.

Kyuu Eturautti kirjoitti...

Sanoin tätä yhteistyön tarvetta jo kovasti vuosi-pari sitten. Huomasin, että kanssani samaa mieltä oli 0 muuta ihmistä. Kiva tietää, että nyt meitä on jo yhteensä kaksi (2) kappaletta.

Mistähän ne muutama tuhat muuta saataisiin puhaltamaan samaan hiileen...

Tom Kärnä kirjoitti...

Minut voi laskea kolmanneksi.

...Ja Viiden tähden liikkeestä olisikin kansainväliseksi brändiksi.

koljkimm kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Olisi hyvä saada pienpuolueet toimimaan yhdessä perinteisiä valtapuolueita vastaan.

Kun juteltiin parin piraatin kanssa Lahden torilla vaalien aikaan, sain sen kuvat, että suurin vieroitus osalla piraattien jäsenillä oli Muutoksen maahanmuuttopolitiikan linjaus.

Khayr kirjoitti...

Itsekin toivon pienpuolueiden yhteistyön tiivistämisyä. Etenkin vasemmalla laidalla olisi selkeitä yhdistymismahdollisuuksia, mutta KTP ja STP ovat säännöllisesti tyrmänneet SKP:n lähestymisyritykset.

Entäs IPU? Luulisi sieltä löytyvän paljon yhteistä etenkin Muutoksen kanssa?