perjantai 12. kesäkuuta 2009

Yliopistolaki; Äänestyksestä poissa olleet

Tiedättekö, mikä on Suomen harvoja työpaikkoja, joissa ei tarvitse tehdä töitä, mutta joista saa nostettua pyöreät 6000 euroa per kuukausi?
Eduskunta.

Äänestykset uudesta yliopistolaista saatiin päätökseen. Tämän yhden lakiehdotuksen tiimoilta käytiin yli kymmenen äänestystä ja aikaa koko hommaan meni yli viisi tuntia. Äänestyksistä oli poissa 70 kansanedustajaa, mikä olisi poikkeuksellisen paljon jopa äänestyksissä, joissa eduskunta toimisi lähinnä kumileimasimena jollekin pienelle ja vittumaisuudestaan huolimatta pääasiassa merkityksettömälle EU:n mansikkadirektiiville, joka määrää marjamehujen oikeaoppisista punasävyistä.

Yliopistolaki luonnollisestikin on tärkeämpi asia kuin EU:n läpällä asettamat direktiivit, jotka määrittelevät jotain pellen nokan maksimikokoa, särökitaran maksimivolyymiä tai muuta yhtä fiksua ja olennaista maksimia. Ensinnäkin yliopistolaki järjestelee Suomen korkeakoulujärjestelmää monelta osin radikaalisti uusiksi, ja toiseksi koko lakiehdotus on erittäin kiistelty. Suomen etevimmät oikeusoppineet ovat tuominneet yliopistolain perustuslain vastaisena, joten kyse ei ole mistään yksinkertaisesta rutiiniäänestyksestä, vaan asiasta, joka ulottuu koko Suomen oikeusjärjestyksen ytimeen. Yliopistolaki ei siis vaikuta pelkästään yliopistoihin, vaan myös koko hallintakoneiston suhtautumiseen Suomen perustuslakiin. Perustuslakia puolestaan on sitä helpompi rikkoa, mitä useammin sitä rikotaan. Jos perustuslain yli voidaan kävellä yhdessä asiassa, mikään ei sano, että niin ei voitaisi tehdä toisessakin asiassa.

Viimeksi vastaavanlainen tilanne oli eduskunnan äänestäessä yleisestä urkintalaista, eli Lex Nokiasta. Oikeusoppineet sanoivat myös Lex Nokiasta, että se on vastoin Suomen perustuslakia. Tästä huolimatta eduskunta veti lain läpi ilman suurempia ongelmia, ja juuri kuten nyt yliopistolain kanssa, myös Lex Nokiasta äänestäessä harva kansanedustaja oli jaksanut vaivautua paikalle määräämään hallintoalamaisten kohtalosta. Lex Nokiasta äänestäessä poissa oli 47 kansanedustajaa, eli noin joka neljäs.

Kansanedustajan pohjapalkka on 5860 euroa kuussa, plus erilaiset lisät, joita maksetaan esimerkiksi valiokuntien puheenjohtajille. 12 vuotta kansanedustajana toimineen pohjapalkka on 6300 euroa kuukaudessa. Koska pyöreät 6000 euroa on aivan vitusti rahaa, on tärkeää, että se raha myös ansaitaan. Kansanedustajalla ansaitseminen tapahtuu tekemällä töitä, ja merkittävin kaikista kansanedustajan tehtävistä on päättää erilaisista laeista istumalla eduskunnassa ja painamalla nappia. Ne kansanedustajat, jotka eivät tätä tee, jättävät työnsä kannalta olennaisimman tehtävän hoitamatta.

Seuraavassa on lista kaikista niistä kansanedustajista, jotka olivat poissa yliopistolaista päätettäessä. Lista perustuu viimeiseen yliopistolakia koskeneeseen äänestykseen, jolloin 70 kansanedustajaa, eli 35%, oli katsonut parhaaksi olla aivan muualla kuin tekemässä töitä. Aikaisemmissa äänestysvaiheissa poissaolleiden lukumäärä vaihteli hiukan tuosta 70, mikä johtuu oletettavasti siitä, että osa päättäjistä jaksoi olla mukana aluksi, mutta kesken istunnon heillä loppui keskittyminen ja he menivät työhuoneisiinsa pelaamaan Nintendo Wiillä Castlevaniaa.

Keskusta:
Ahonen Esko
Alatalo Mikko
Anttila Sirkka-Liisa
Autio Risto
Hautala Lasse
Hyssälä Liisa
Kaikkonen Antti
Karjula Kyösti
Kiviniemi Mari
Korkeaoja Juha
Lehtomäki Paula
Mieto Juha
Reijonen Eero
Salovaara Pertti
Uusipaavalniemi Markku
Vanhanen Matti
Vehkaperä Mirja
Vehviläinen Anu
Väyrynen Paavo

Kokoomus:
Akaan-Penttilä Eero
Asko-Seljavaara Sirpa
Nepponen Olli
Hakola Juha
Holmlund Anne
Häkämies Jyri
Katainen Jyrki
Laxell Jouko
Lehti Eero
Lindén Suvi
Perkiö Sanna
Pihlajaniemi Petri
Rajala Lyly
Risikko Paula
Sarkomaa Sari
Sasi Kimmo
Tiura Marja
Toivakka Lenita
Ukkola Tuulikki
Vapaavuori Jan

SDP:
Gustafsson Jukka
Guzenina-Richardson Maria
Heinäluoma Eero
Huovinen Susanna
Hurskainen Sinikka
Kalliomäki Antti
Kantola Ilkka
Kiljunen Kimmo
Koskinen Marjaana
Kuusisto Merja
Lipponen Päivi
Paatero Sirpa
Söderman Jacob
Tabermann Tommy
Taimela Katja
Urpilainen Jutta
Viitanen Pia
Vuolanne Antti

Kristillisdemokraatit:
Tallqvist Tarja

Vihreät:
Brax Tuija
Ojansuu Kirsi
Sinnemäki Anni
Sumuvuori Johanna

Vasemmistoliitto:
Kauppila Matti
Korhonen Martti
Tennilä Esko-Juhani

RKP:
Wideroos Ulla-Maj

Perussuomalaiset:
Soini Timo
Virtanen Pertti
Vistbacka Raimo

Internet on siisti, koska Internet ei unohda.

9 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Politiikka on kovaa työtä, on eräskin kansanedustaja todennut nöyrästi.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kansanedustajilla muuten mitään velvollisuutta tehdä tiliä poissaoloistaan, vai voivatko he mielivaltaisesti olla paikalla silloin kun sattuu huvittamaan ja sopimaan Wiin peluun lomaan?

Anonyymi kirjoitti...

Vituttaa tämä maa, kun eduskunta tekee jatkuvasti perustuslain vastaisia päätöksiä, kuten hyvin huomautit.

Ei puhuta Lissabonin sopimuksesta, kun muuten joutuu vetämään kännit ihan vaan raivosta.

Jussi K kirjoitti...

Jep jep, on se kovaa hommaa kun joutuu koko ajan matkustelemaan eksoottisiin paikkoihin ja osallistumaan moniin hallinto ym neuvostoihin. Toisekseen moni ehtii sukkelana tehä samalla väikkäreitä, kirjoitella kirjoja, yms. Tuon mainitun palkan päälle pitäis kai laskea ne kulukorvaukset joita moni tuskin tarvitsisi ja muut palkkiot muista toimista joihin pääsee kunhan pääsee arkadianmäelle.
Niin no on ne lomatkin aika pitkiä vai mitä mutta tietysti ahkera kansanedustaja käyttää senkin tietysti kansan (hmmm siis omaksi hyödykseen) tapaamiseen jne.
Seuraavissa vaaleissa rökälevoitto muutokseen valmiille liikkeille ja vanhat puolueet vähintään oppositioon kaikki. Sitten vois kohtuullistaa noita korvauksia ja laittaa asioita muutenkin reilaan.
Nykyinen oikea/vasen/keskusta on menneisyydessä kiinni joten nyt tarvittaisiin heräämistä todellisuuteen, ehkä uusi talousdemokraattinen liike ja sanoma kansalle tyhjän löpinän sijaan ja sitten kaikki äänestämään nykyiset puliveivarit pois vallasta!

Jussi K kirjoitti...

Niin eikös ne saa ite päättää siitäkin milloin ovat sairauslomalla, pelkkä ilmoitus riittää. Eli jos media alkaa kysellä jotain niin heti voi jäädä lomalle ja lähteä vaikka timbuktuun ajatteleen tekosiaan

Maahanmuuttokriitikko tuntee vastuunsa luontomme ja kansamme perusoikeuksien varjelijana ja vastustaa islamia ja rajattoman maahanmuuton elättien kippaamista rasitteeksemme kuten vieraslajeina kirjoitti...

Aseidenkieltologiikan älynväläykset ja logiikka koskemaan maahanmuuttoa- ja maahanmuuttajia välittömästi
Viite: http://jyrkikasvi.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/12/asekuria-etsimassa/

Naimiseen sekä vihkimisen edellytyksiksi pitää ottaa jatkossa geenitesti, ettei ole vahingossa tuomassa kansamme keskuuteen sirppisoluanemiaa esim. Mustasta Afrikasta, eikä omaa hiviä, neekerisankkeria, eikä hyppykuppaa

Aseidenkieltologiikan mukaisesti jatkossa:

Pyssyhän on tuo nahkapyssykin

Naimisen ja naimaluvanvastuuseen kuuluu jatkossa osoittaa kyky elättää lapset 18 vuotta. Esim. työtön, henkisesti sairas tmv. vammainen, rikollinen, opiskelija, cp-vammainen, osapäivänatsi, kommari, demari, oikeustieteen lisensiaatti, kepuli, kokkari, tmv:lla tavalla vaarallinen, mahdollisesti yhteiskuntarauhaa tai sen elättivaristen kuten virkamiesten sielunelämää häiritsevä tai heidän elantokykyään mahdollisesti vaarantava taho, esim. pienyrittäjä tai ihan tavallinen kotiäiti (tilastojen mukaan kotiäiditkin vaarallisia, kuten poliisitkin jotka keikkuvat vaarallisesti perhesurmaajina ja itsemurhaajina)

Seppo Lehto Tampere http://kavkaz.fi Isänmaan asialla

4 ammuttu nahkapyssyn kautta maailmaan ilman valvovien lupaviranomaisten lupaa. Jatkossa odotamme lupakäytännön tiukentuvan


http://aseidenkieltologiikka-mamuihin.blogspot.com/



-------------------------------

-ile- kirjoitti...

Mutta puolustukseks kansanedustajille, että Castlevania on kyllä kova peli.

Oon kyllä miettinyt, että onko reilua, että maksan niin hyvää palkkaa osaltani niille veijareille, jotka kikkailevat kaikkia hassuja lakeja tai ovat jossain juomassa mukareilun kaupan lattea, kun pitäisi olla äänestämässä laeista.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan tämä muuten uusi alkava trendi, että Hankalat Asiat (kuten maahanmuutto, jota käsiteltiin myös tämän yliopistolain viimeisen äänestyksen jälkeen, eli joskus vitun myöhään yöllä) siirretään sellaisiin ajankohtiin jolloin eduskunnassa ovat paikalla vain Oikeita Mielipiteitä omaavia henkilöitä?

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa muistaa se, että kansanedustajan työstä 99% tapahtuu ihan jossain muualla kuin eduskunnan istuntosalissa ja koostuu erilaisista lausuntokierroksista ja valiokuntaistunnoista yms. kauppamatkustuksesta, joka yleensä on vieläpä tapana merkitä "poissaoloksi henkkoht syistä" vaikka juuri ne ovat kansanedustajien varsinaista työtä. Viimeksi tämä sama asia tuli esiin kun Halme edustajan työtä tarkemmin tuntemattomana nosti mekkalan samasta asiasta.

Se napinpainaminen on melko toissijaista toimintaa, jos vastustavat edustajat tekevät hommansa kunnolla niin vastustettava lakiesitys ei ikinä pääse edes äänestykseen asti.

Sinänsä on täysin totta että edustajien työhön tarvittaisiin enemmän läpinäkyvyyttä että ihmiset näkisivät mitä sillä kuudella tonnilla plus kulukorvaukset per kk oikein saa.