Uskookohan kukaan oikeasti, että sikainfluenssa on vaarallinen tuomionpäiväntauti ja panikoimisen arvoinen asia? Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan H1N1-viruksen leviäminen, eli niin kutsuttu sikainfluenssa, on saamassa pandemian luonteen. WHO:n apulaisjohtaja Keiji Fukudan mukaan WHO:n määrittämä hälytystaso on viisi, mutta se lähestyy kuutta. Tämä luonnollisestikaan ei tarkoita mitään, koska WHO:n hälytystasot eivät ole liukuvia, vaan porrastettuja, eli hälytystaso joko on kuusi tai sitten se ei ole sitä. Välimuotoja ei ole.
Sille, että hälytystaso ei ole kuusi, on luonnollisesti hyviä syitä. WHO:n tilastojen mukaan sikainfluenssaan on sairastunut maailmanlaajuisesti ainoastaan 19 000 ihmistä, ja 117 ihmistä on kuollut tautiin. Vaikka 19 000 kuulostaakin suurelta luvulta, ei se ole todellisuudessa niin paljoa. Vuoden alkupuolella Zimbabwessa koleraan sairastui puolen vuoden periodin sisällä yli 60 000 ihmistä, ja tauti tappoi yli 3 160 ihmistä. Tavallinen influenssa puolestaan tappaa maailmanlaajuisesti vuosittain 250 000:sta jopa puoleen miljoonaan ihmistä.
Itse asiassa pelkästään ääni tappaa yksinään Suomessa useampia ihmisiä kuin koko H1N1-pandemia on tappanut tähän asti maailmanlaajuisesti. Saksalaistutkimuksen perusteella liki kolme prosenttia sydäninfarkteista johtuu melusta. Helsingin yliopiston tutkija Outi Ampujan mukaan Suomessa tällaisia tapauksia on vuosittain noin 400 kappaletta. Ampujan mielestä melu on yhtä tappavaa kuin passiivinen tupakointi, eikä keho voi tottua siihen samalla tavalla kuin mieli.
Koska sikainfluenssa ei ole ainakaan vielä osoittautunut millään tavalla lähellekään niin vaaralliseksi kuin median lietsoma paniikki antaa ymmärtää, eivät sikainfluenssasta seuraavat suurimmat ongelmat koske terveyttä, vaan yhteiskuntaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yli sata koulua on suljettu sikainfluenssan vuoksi, vaikka maailmassa on kuollut vasta suurin piirtein yhtä monta ihmistä koko influenssaan. Ylireagointi ja pelko voi halvaannuttaa yhteiskuntaa ja sen tärkeitä instituutioita, minkä lisäksi se voi olla suoraan syypää myös ihmishenkien menetyksiin.
Viimeksi "sikainfluenssaa" pelättiin vuonna 1976, kun amerikkalainen sotilas David Lewis menehtyi outoon, nopeasti tappavaan flunssaan. Koska Amerikka pelkäsi vuosien 1918-19 miljoonia tappaneen influenssan toistumista, päättivät Amerikan päättäjät tehdä sen, minkä jokainen järkevä ihminen olisi heidän tilanteessaan tehnyt; he panikoivat. Panikoinnin seurauksena käynnistettiin immunisaatio-ohjelma, jonka tarkoituksena oli pysäyttää influenssan leviäminen. David Lewis oli ainoa, joka menehtyi sikainfluenssaan, mutta sadat muut kuolivat tai vahingoittuivat vakavasti heille annettujen sikainfluenssarokotusten vuoksi.
Eipä siinä, rokotteiden nyt muutenkin kuvitellaan olevan jotain ihmeellistä, vaikka niistä seuraa vähän väliä ongelmia. Tästä viimeisimpänä hyvänä esimerkkinä Briteissä aloitettu ohjelma rokotuttaa maan 12-18 vuotiaat tytöt papilloomaviruksen vastaisella rokotteella. 700 000 rokotetusta 1 340 raportoi 2 981 erilaisesta haittavaikutuksesta. Neljä rokotetuista oli saanut kouristuksia, yksi sai kohtauksen ja yksi epileptisen kohtauksen. Useat tytöt kärsivät halvauksista; Yhdellä tytöistä oli kasvohalvaus, yhdellä puolen kehon halvaus, kahdelta hävisi kosketuksen tunto ja yhdellä jalat halvaantuivat. Lähes 20:llä näkö oli sumentunut ja yhdelle tytöistä kehittyi anoreksia. Yhdysvalloissa sama rokote on aiheuttanut myös ainakin yhden kuolemantapauksen.
EU:n terveyskomissaari Androulla Vassiliou kertoo, että EU työskentelee kellon ympäri lääkefirmojen kanssa kehittääkseen sikainfluenssarokotteen. No, kai se on hyvä, että mokoma on kaiken varalta valmiina, jos vaikka hommat kusevatkin kintuille. Onneksi lääketiede on kuitenkin edennyt pitkälle niistä ajoista, kun iilimadoilla yritettiin hoitaa demonipossessioita, eivätkä rokotteetkaan ole enää ainoa keino taistella vaarallista sikainfluenssaa vastaan. Asiantuntijat ympäri maailman ovat tutkineet muita keinoja pandemian taltuttamiseksi, ja heillä alkaakin olla pari aika kovaa ässää hihassa; nimittäin käsien peseminen ja yleinen hygienia.
Sikainfluenssa leviää samalla tavalla kuin mikä tahansa muu influenssa, eli pääasiassa pisaratartunnalla. Sikainfluenssaa kannetaan käsissä, eikä se leviä esimerkiksi ilman kautta tai sähköpostitse. Käsien ja pintojen peseminen, kasvojen suojaaminen pärskiessä ja se, että ei kuvittele olevansa superihminen, vaan jää sairastuessaan rehellisesti kämpille sen sijaan, että lähtisi vaikka töihin, auttavat jo pitkälle. (Rehellisesti kämpille jääminen edellyttää, että on oikeasti sairas.) Panikointi ja oletus siitä, että lääketiede kyllä ratkaisee kaikki ongelmat, eivät yleensä ole parhaita mahdollisia tapoja hoitaa asioita, mutta terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Ainakin Kemiin saakka.
keskiviikko 3. kesäkuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Muutoin oli täyttä asiaa, mutta tuo HPV-rokote juttu oli skeidaa. Pääasiassahan noissa 1300 tapauksessa oli sivuvaikutukset ihan tyypillisiä ja harmittomia rokotteiden sivuvaikutuksia. Tuo epileptinen kohtaus, anoreksia ja muutamat muut eivät luultavasti liity rokotukseen mitenkään, kunhan ovat sattumalta tulleet rokotuksen jälkeen. Mitä tulee kuolemantapaukseen jenkkilässä, niin lähtökohtaisesti ei kannata tuon WorlNutDailyn teksteihin luottaa pätkän vertaa. Anafylaktinen shokki on toki epätodennäköisenä riskinä kaikissa rokotuksissa, jonka johdosta lääkärit ovat aina valmistautuneet antamaan asianmukaista ensiapua ihmisiä rokotettaessa.
Hyvä tietää tuo WorlNutDailystä.
Noista sivuoireista on paha sanoa mitään tarkasti. Niitä on kuitenkin tullut sen verran laajasti ja vakavasti, että koko jutusta on katsottu aiheelliseksi ryhtyä käräjöimään, mikä tosin ei tietenkään ole tae mistään.
Lukematta itse saksalaistutkimusta en voi kommentoida lukuja varmaksi, mutta ainakin Turun sanomien artikkelin mukaan tutkimuksessa todettu melusta johtuvien sydäninfarktien osuus oli vain lähes 3 prosenttia. Ei suinkaan yhden kolmanneksen.
Mitähän olen taas kännipäissäni kirjoitellut.
Samalla linjalla kuin Jorma. Huomioon on myös otettava, että etenkin rokotteita tutkittaessa kaikki terveydentilan muutokset kirjataan ylös. Jos vaikkapa ajat moottoripyörällä ojaan ja vietät yön sairaalassa, se merkitään papereihin. Uskoisin siis, ettei esimerkiksi anoreksialla ole oikeasti mitään tekemistä kyseisen rokotteen kanssa.
http://www.rokotiitus.net/
Erään gynekologin mukaan yksi kuolemantapaus on oikeastikin tapahtunut, mutta se oli tapahtunut Itävallassa, ei Jenkkilässä. Eli NutDailyn uutinen taisi olla siltä osin ankka.
No tää on niin tätä samaa mitä h5n1 sun muiden SARSien kanssa. Kyllähän se espanjan-tauti sieltä taas jossain vaiheessa iskee tai jokin vastaava, mutta tässä nyt on käynyt vähän kuin väkivaltaisuuden lisääntyminen. Ei se väkivaltarikollisuus ole ainakaan nähdäkseni tilastokeskusen mukaan sen kummemmin lisääntynyt vaan siitä uutisointi.
No se on ainakin varmaa että lääketeollisuus hyötyy suuresti tällaisesta paniikin lietsomisesta.
Paljonkos se rokote varaus suomelle maksoi lintuinfluenssa tapauksessa? Taisi olla useampi euro miljoona kyseessä.
Asiasta: http://www.ernvall.com/paivakirja/sikainfluenssasta-pandemia/
Pandemialla ja taudin tappavuudella ei ole mitään tekemistä keskenään.
"...WHO:n määrittämä hälytystaso on viisi, mutta se lähestyy kuutta. Tämä luonnollisestikaan ei tarkoita mitään, koska WHO:n hälytystasot eivät ole liukuvia, vaan porrastettuja, eli hälytystaso joko on kuusi tai sitten se ei ole sitä. Välimuotoja ei ole."
Ihan loogistahan tuo "lähestyy kuutta-juttu" on(tietämättä nyt vittuakaan mitä koko kutonen tarkoittaa) ;)
Jos vaikka verrattaan auton nopeusmittariin, joka näyttää nopeuden portaittain 20 km/h välein. Auton nopeuden ollessa 18km/h, voidaanko sanoa, että auton nopeus on nolla, mutta se lähestyy kahtakymmentä?
Pilkunnussimista mutta muutaman kaljan jälkeen tällainen törkeä epäkohta on tuotava esiin ;)
Ei siinä jatkahan kirjottelua, hyvää juttua tunnut suoltavan
Kommentoin ehkä jälkijunassa, mutta...
Mä olen itse aina ymmärtänyt että se suurin ongelma sikainfluenssassa on se kuinka se tarttuu helpommin kuin tavallinen flunssa. Ja mitä enemmän jengiä on sairaana himassa, sitä huonommin yhteiskunnan perusjutut toimii, kun vähemmän jengiä on töissä. Eli sen puolesta mun mielestä ihan perusteltua tuo vouhottaminen. :)
Lähetä kommentti