tiistai 28. elokuuta 2012
Turun tauti, hyvä veli -verkostot ja haista, kaupunki, pitkä vittu
Turun tauti on käsite, joka tarkoitti alunperin vanhojen, "rumien" talojen purkamista ja uusien, "kauniimpien" talojen rakentamista tilalle sekä tähän liittyvää kunnallista vehkeilyä, jossa valta oli harvojen käsissä. Sittemmin poliittisessa kielessä käsite on saanut laajemman merkityksen ja sillä tarkoitetaan yleisesti turkulaisen päätöksenteon negatiivisia ominaispiirteitä, kuten hyvä veli -verkostoja ja kähmintää. Turun kaupunki osoitti, että käsite on tasan yhtä ajankohtainen kuin sotien jälkeen. Tai no, todennäköisesti vielä ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Turun Sanomien mukaan Turun kaupunki on syyllistynyt päälle sata kertaa julkisuuslain vastaiseen toimintaan. Kaupungin laittoman toiminnan tultua ilmi kaupunki yritti puolustella, että se on useimmiten noudattanut lakia. Sepä hienoa, Turku, mutta arvaapa vaan, mitä Suomen perustuslaki sanoo siitä, miten julkisen vallan tulisi noudattaa lakia. Suomen perustuslain 2§:n kolmannen momentin mukaan KAIKESSA julkisen vallan toiminnassa on noudatettava lakia, eli lain noudattaminen useimmiten ei riitä. Vaikka lakia noudatettaisiin suurimman osan ajasta, lain rikkominen toista sataa kertaa tarkoittaa, että rikollinen toiminta on järjestelmällistä. Kyse ei ole pikku lipsahtelusta, vaan systemaattisesta rikollisuudesta.
Turun kaupungin julkisuuslain vastainen toiminta on koskenut pääasiassa hankintoja ja palkkausta. Käytännössä kyse on siis ollut juuri niistä asioista, joihin niin sanotut hyvä veli -verkostot yleensä liittyvät. Hyvä veli -verkostolla tarkoitetaan epävirallista päätöksentekoa, jossa esimerkiksi päättäjä ja yrityspamppu sopivat keskenään, että jos päättäjä suosii pampun yritystä verorahoilla tehtävissä julkisissa hankinnoissa, yrityspamppu tekee myöhemmin puolestaan päättäjälle jonkin vastaavan palveluksen. Korruptiota Suomessa tutkivan ja vastustavan Transparency Suomi ry:n tilaaman tutkimuksen mukaan hyvä veli -verkostot ovat Suomen yleisin korruption muoto. Koska hyvä veli -verkostot ovat yleensä korostetun epävirallisia, niistä jää harvemmin kiinni. Turun kaupungin rikokset ovatkin harvinaisuus, koska ne tulivat julki.
Epäilemättä hyvä veli -verkostojen pitkän linjan asiantuntija Esko Ahon mukaan hyvä veli -verkostot ovat mahdollisuus. Todellisuudessahan näin ei ole, paitsi niille päättäjille ja muille tahoille, joita hyvä veli -verkostot suoraan hyödyttävät. Kansalaisille se, että hankinnat tehdään salassa tai kilpailutusta ei hoideta loppuun saakka, on puhtaasti ja yksipuolisesti tappio. Salainen päätös tarkoittaa sitä, että äänestäjillä ei ole demokratiaan ehdottomasti kuuluvaa mahdollisuutta tarkkailla, miten heidän mandaatillaan toimivat päättäjät heidän verorahojaan käyttävät, eli he eivät voi arvioida, onko toiminta hyvää vai huonoa. Kun kilpailutusta ei hoideta loppuun, eivät veronmaksajat saa parasta mahdollista ja halvinta lopputulosta, vaan sen, mikä hyödyttää hyvä veli -verkostoja eniten riippumatta laadusta tai hinnasta.
Julkisuus on yksi demokratian tärkeimmistä kulmakivistä. Kaikki päättäjien demokraattinen vastuu perustuu siihen, että äänestäjät tietävät, mitä päättäjät tekevät. Jos äänestäjät eivät tiedä päättäjien puuhastelusta, äänestämisestä tulee pelkkää arvailua ja näennäisdemokraattinen muodollisuus. Jotta äänestäjillä on mahdollisuus tarkkailla, noudattavatko päättäjät äänestäjille vaaleissa antamiaan lupauksia, päätöksien tulee olla ehdottomasti niin julkisia kuin mahdollista. Julkisuuslaki on nimenomaan tätä demokratian ehdotonta edellytystä suojeleva laki. Julkisuuslain rikkominen on rikos itse kansanvaltaa kohtaan. Se on pikkasen isompi rikos kuin joku rumasti kirjoittaminen Internetissä. Kyse on suoraan demokratian kasvoille kusemisesta.
Jos minä ajaisin viikon vuodesta kännissä, mutta muuten olisin ratissa selvinpäin, olisin silti rattijuoppo. Jos joku lapsi jäisi alle, ei hirveästi helpottaisi se, että suurimman osan ajasta olisin selvinpäin. Sama Turun kaupungin toiminnan kanssa. Todellista vahinkoa on jo käynyt riippumatta siitä, että lakia noudatetaan suurimman osan ajasta. Turun päättäjien ja virkamiesten tulee ottaa vastuu teoistaan. Vastuun ottaminen ei tarkoita puolustautumista sillä, että lakia ei rikota joka kerta, vaan sitä, että selvitetään tarkasti, miksi näin on käynyt ja tehdään tarkka ja selvä suunnitelma, ettei näin enää "pääse" tapahtumaan. Tämän jälkeen syylliset voisivat vielä läpällä mennä ensi kesänä Keskiaikamarkkinoilla jalkapuuhun kakaroiden naurettavaksi. Se olisi hienoa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Juuri näin Jiri!
Kun minä pääsen valtaan, niin nämä rikolliset politiikot asetetaan vastuuseen ja jalkapuuhun heti ensipakkasten alkaessa.
Olen myös kehittänyt uuden maanläheisen kriminaalipoliittisen ohjelman, jolla varmuudella saadaan rikostilastot vähenemään.
Nuori joka ensi kerran jää rikoksesta kiinni, saa viettää muutaman päivän sellissä seuranaan huumorin tajuton kommunisti ja voin taata, että kyseinen nuori ei enään hairahdu rikoksen poluille.
Politiikko joka on poissa kokouksista muun kuin sairauden tai todistetusti muun pakollisen esteen vuoksi on myös tuomittava vähintää yhdenpäivän vankeuteen ja ankaraan sakkorangaitukseen.
Politiikot jotka salaavat päätöksiä kansalta ja syyllistyvät hyvä veli kauppoihin on myös aina tuomittava ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.
Ensikertalaisuus ei saa olla politiikkojen kohdalla missään mielessä lieventävä asianhaara.
ylipäätään lakia pitää muuttaa niin, että teki politiikko minkä tahansa rikoksen pitää häntä aina rangaista lain salliman rangaistus asteikon yläpäästä ja ehdottomana tietysti+aina mukana seuraava oheisakko ja omaisuuden takavarikko.
Poikkeuksena silloin tällöin harrastus mielessä tapahtuva pössyttely voidaan jättää tuomitsematta, jos kaveri on muuten toiminut rehdisti ja ollut myös valmis ilman korvausta antamaan kavereillekin paukut!
T:Humanisti Henkka Lonttistentien tieteelliseltä tutkimuslaitokselta.
Kun demokratia ei toimi, koko järjestelmän arvo on nolla. Eduskunta antoi sinulle ja puolueellesi ison haasteen hyväksyessään uuden puoluelain. Ensi eduskuntavaalien alla teillä täytyy olla 100 000 kannattajaa.
Olen kirjoituksestasi samaa mieltä Jiri. Jos minäkin kulkisin alkuvuoden pilvessä ja loppuvuoden pilven alla. Niin en minäkään silloin ole mikään pilviveikko, vaikka olisinkin nimeltään veikko ja olisin silloin tällöin pilven hattaralla.
Otsikosta tuli mieleen, että kun on kyse taudista, niin eikö tätä turun tautia voisi myös virallistaa tautiluokitus listaan?
Turun tauti voitaisiin luokitella jonkinlaiseksi kollektiiviseksi psyykkeen vakavaksi häiriö muodoksi! ja asialle voitaisiin saada ratkaisu aikaiseksi.
Esim.rokotuksin, ryhmäteräpia, lääkitys jne...
Eli kun maassamme jossain todettaisiin turun tautia, niin kunta eristettäisiin välittömästi ja virkamieshallinto ottaisi ohjat käsiinsä. Kunnalle tehtäisiin hoitosuunnitelma ja pahimmin virusta levittävät eristettäisiin työterapia leireille.
Näillä toimenpiteillä saataisiin ihmisten hyvinvointia ja moraalitasoa kohotettua koko maassa huomattavasti.
Näin saataisiin kansalaiset taasen luottamaan järjestelmään ja ymmärtämään, että äänestämällä voi oikeasti vaikuttaa yhteiskuntaan.
T:Reilu-Erkki
Perustuslaki ja hallintolaki ovat haistavitun lakeja niin kauan kun niiden pykälien rikkomista ei ole sanktioitu. Eli ensin pitää pykälien rikkominen kriminalisoida!
Lähetä kommentti