torstai 2. huhtikuuta 2009

Internet tulee pelastamaan maailman

Internet on täydellinen asia. Sen lisäksi, että Internet on antanut ihmisille ennennäkemättömän mahdollisuuden globaaliin kansalaiskeskusteluun ja kaikenlaisten thorsien ja stubbien kusetusten paljastamiseen, on Internet myös täynnä kaikenlaisia innovaatioita. Tietysti osa innovaatioista olisi ollut parempi jättää keksimättä, mutta netissä on onneksi melko paljon muutakin kuin Goatse. Nämä innovaatiot ovat mahdollistaneet sen, että pelkästään istumalla koneen ääressä perseellään läskistymässä voi parantaa maailmaa enemmän kuin osallistumalla taannoisen Earth Hourin kaltaisiin näpertelyihin. Ajattelin aikani ratoksi listata muutamia näistä innovaatioista.

The Hunger Site
on sivusto, jonka kautta kuka tahansa voi lahjoittaa kupillisen ruokaa nälkäisille yksinkertaisesti klikkaamalla hiirellä linkkiä. Ruoka-annoksen lahjoittaminen on helppoa ja lahjoittajalle täysin ilmaista. Ilmaisuus on mahdollista sillä, että The Hunger Sitellä on useita mainostajia, jotka maksavat sen mukaan, kuinka moni käy sivuilla näkemässä mainokset. Mainoksista tulevat tulot käytetään sitten hyväntekeväisyyteen, mikä tässä tapauksessa merkitsee ruoan hankkimista nälkäisille.

The Hunger Site aloitti vuonna 1999, ja kymmenen vuoden aikana sen kautta on lahjoitettu noin 500 miljoonaa kupillista ruokaa. The Hunger Siten ideaa on sittemmin laajennettu, ja nykyään samalla perusidealla pyörivät muun muassa The Breast Cancer Site, The Literacy Site ja The Child Health Site. Kaikkien eri sivujen läpikäymisessä menee alle kaksi minuuttia, ja jokainen kävijä voi käydä suorittamassa lahjoitukset kerran päivässä. Jos kävijää ei kiinnosta lahjoittaa ruokaa nälkäisille, hän voi myös pelkästään heilutella hiiren kursoria lahjoitusnapin päällä ja nauttia siitä vallantunteesta, kun jonkun nälkäisen kohtalo on kirjaimellisesti hänen sormensa päässä.

Blackle on sähköä säästävä versio Googlesta. Ero Blacklen ja Googlen välillä on käytännössä ainoastaan se, että Blackle on musta. Blacklen idea lähti Internet-blogista, jossa laskettiin, että jos Google olisi musta, se säästäisi noin 750 megawattituntia per vuosi. Keskiverto putkinäyttö käyttää noin 74 wattia täysin valkoisen sivun näyttämiseen. Puolestaan kokonaan mustan sivun näyttämiseen kuluu noin 59 wattia. Googlessa tehdään noin 200 miljoonaa hakua päivittäin, mikä merkitsee sitä, että muutaman värikoodin muuttamisella on mahdollista saada aikaiseksi oikeasti merkittävät säästöt.

Tähän mennessä Blackle on säästänyt omien laskelmiensa mukaan yli miljoona wattituntia. Todellinen määrä on kuitenkin todennäköisesti huomattavasti vähemmän, sillä Blacklessa ja sen laskelmissa on ongelmana se, että nämä laskelmat pätevät ainoastaan putkinäyttöihin. Uudet LCD-näytöt kuluttavat käytännössä tasan saman verran sähköä riippumatta siitä, minkälaisia värejä ne näyttävät. Blacklen pääasiallinen pointti on kuitenkin sen symbolinen arvo ja osoitus siitä, miten pienistä virroista voi kasvaa jokia. Tietty on hyvä muistaa myös se, että valkoisen ruudun tuijottaminen putkinäytöltä on melkein sama kuin molottaisi silmät kohti hehkulamppua.

Monet ovat kuulleet SETI@home-projektista, jossa tavallisten kotikäyttäjien tietokoneiden laskentakapasiteetti valjastetaan etsimään todisteita tai johtolankoja Maapallon ulkopuolisesta älykkäästä elämästä. Samalla idealla toimii myös BOINC ja World community Grid, mutta älykkään elämän etsimisen sijasta World Community Gridin projektit ovat paljon ajankohtaisempia, kuten esimerkiksi taistelua lapsuusajan syöpää vastaan.

BOINC voi pyöriä esimerkiksi ruudunsäästäjänä, jolloin käyttämättömänä oleva kone ryhtyy lahjoittamaan laskentakapasiteettiaan erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Käyttäjä voi halutessaan kohdentaa laskentakapasiteetin tietyille projekteille, kuten vaikkapa AIDSin parantamiselle tai aurinkoenergian kehittämiselle. World Community Gridin ja BOINCin käyttö on helppoa. Ohjelma pitää vain asentaa koneelle, sallia liikenne mahdollisten palomuurien läpi ja sitten voikin jo ryhtyä valitsemaan, mitä ongelmia tahtoo oman koneensa laskevan. Varoituksen sana; vaikka BOINC onkin moraalisesti jalo ohjelma ja World Community Grid on loistava projekti, voi BOINCin poistaminen koneelta olla perin vittumaista puuhaa.

Nämä listatut ovat tietenkin vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea kollektiivisesti hyödyllistä netistä voi löytää. Internet edustaa sitä, miten teknologian ja tieteen kehityksellä sekä ihmiskunnan yhtenäistymisellä nimenomaan ihmiskunnaksi voidaan oikeasti parantaa maailmaa ja ratkaista ongelmia. Toimiessaan hyvin Internet tekee ihmisistä fiksumpia, saa ihmiset poolaamaan kollektiiviset idearesurssinsa ja mahdollistaa ihmisten yksituumaisen toiminnan pulmien käsittelemiseksi. Plus tietenkin on turha muistuttaa, että tämän kaiken lisäksi Internetistä löytyy paljon ilmaista pornoa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Jos kävijää ei kiinnosta lahjoittaa ruokaa nälkäisille, hän voi myös pelkästään heilutella hiiren kursoria lahjoitusnapin päällä ja nauttia siitä vallantunteesta, kun jonkun nälkäisen kohtalo on kirjaimellisesti hänen sormensa päässä."

Tässä kohtaa oli pakko keskeyttää lukeminen ja nauraa ilkeästi minuutin-pari.

Kekke kirjoitti...

Ruoan lahjoittaminen muuten kuin väliaikaisena kriisiapuna lisää globaalia kärsimystä.
Klikkailkaa ennemmin noita Literacy- ja Rainforest - namikoita.

Luulisi Kerosenkin jo tietävän.

Fin Fang Foom kirjoitti...

Internetissä on myös helppo houkutella ihmisiä tekemään rikoksia vaikkapa näin.

Tässäpäs Keroselle linkki tiedostoon, jonka tekijänoikeuden haltijat ovat antaneet hänelle luvan sen lataamiseen. Jos kukaan muu kuin Keronen lataa tämän, tekee hän rikoksen: http://www.megaupload.com/?d=F3967JXP

Anonyymi kirjoitti...

heh, olin aivan varma että tämä blogi päätyisi dissaamaan internettiä. Hyvin kirjoitettu, hyviä linkkejä.

Ari kirjoitti...

Kehitysapu tai ruuan ilmainen jakeleminen ei pelasta Afrikkaa, vaikka varmasti on intuition perusteella kaunis idea.

Syyt Afrikan huonoon tilaan ovat seuraavat:
- Maat vaikeuttavat yrittämistä ja vapaata markkinataloutta
- EU yms. harrastavat protektionismia esim. oman maataloudensa itsekkäseen tukemiseen, vaikka kummallekkin manterelle vapaakauppa olisi parempi (ref. Comparative Advantage)
- Kehitysapu kuten Afrikkalainen ekonomisti James Shikawati perustelee.

Yrittäminen ja markkintalous voivat nostaa Afrikan ja köyhät maat länsimaiden joukkoon niin kuin ne ovat nostaneet Taiwanin, Etelä-Korean, Thaimaan tv. maatalousvaltiot.

Rahojen ja tuotteiden ilmainen jakeleminen ei pelasta maailmaa. Tuki ei poista ongelmaa vaan lisää sitä, samoin se myös tappaa kilpailun ja vähentää hallitusten paineita korjata tilannetta.

Yksi keino auttaa on esim. antaa mikrolainoja: http://www.kiva.org/